Frimärke

 6 maj 1840 gavs världens första frimärke - One penny black - ut. Det skedde i England där Rowland Hill kom på idén om att fästa ett kvitto (frimärke) på postförsändelser inom landet.

I Sverige dröjde det till 1 juli 1855 innan Hills idé slog igenom. Då gavs en serie med fem skillingmärken ut och det mest kända av dessa märken är den gula treskillingen, ett feltryck som finns i ett enda känt exemplar, som är ett av världens mest berömda frimärken och som såldes senaste gången 1998 till en privat samlare för 15 miljoner kronor.

Nästan samtidigt som de första utgivningarna, började man samla frimärken. Från början dominerade de så kallade generalsamlingarna, dvs man samlade alla utgivna frimärken från hela världen, men med den enorma utgivning av frimärken som skett de senaste 50 åren, är det i dag ytterst få samlare som har tid, ork och råd att samla frimärken på det sättet. I dag begränsar sig nästan alla samlare i stället till något specifikt avsnitt. Det kan exempelvis vara ett land, en tidsperiod i ett lands utgivning, motivmärken eller frimärken-, brev- och kort med stämplar från sin egen hembygd.

Den 7:e januari 2013 har Skanfil AS förvärvat Posthistoria World Wide AB.
Norges största, och ett av Europas största frimärksföretag, Skanfil etablerar sig nu också i Sverige. Skanfil Omsatte 2012 ca. 130 miljoner SEK och har 40 st. anställda.

Posthistoria World Wide AB grundades 2006 av Christer Karlsson och Mats Carlstedt som tillsammans har mer än 75 års erfarenhet av filateli. Affärsidén och målsättningen är att vara ett stöd för alla samlare frimärken och genom hemsidan www.posthistoria.se når företaget samlare över hela världen.
Ange din e-postadress
För att avregistrera dig anger du den e-postadress du uppgav när du registrerade dig.
Auktionsinlämning
2014-01-30
Auktionsinlämning: Vi  tar emot material till våra löpande Online auktioner och till vår...
Besök gärna våra samarbetspartners


 
Hem  |  Butik  |  Om Skanfil  |  Nyheter |  Kontakta oss  |  Allmänt  Svenska English